Sernik z rosą
Wyjątkowo wiosenny!
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - ¼ szklanki
- jajko - 1 sztuka
- żółtko - 1 sztuka
- masło - 80g
Wykonanie ciasta:
1. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę.
2. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Masa serowa:
- twaróg sernikowy np. "Piątnica" - 1 kg
- cukier - ¾ szklanki
- śmietanka 30% np. "Piątnica" - ½ szklanki
- mleko wiejskie np. "Piątnica" - 1,5 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru - 2 opakowania
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- jajka - 2 sztuki
- żółtka jaj - 4 sztuki
- wiórki kokosowe - ½ szklanki
- cukier - 4 łyżki
Wykonanie masy serowej:
1. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę.
2. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Smacznego!