Sernik z wiśniami
Puszyste ciasto z owocami

Składniki
- 800 g pótłustego sera twarogowego
- kostka masła
- 6 żółtek
- 6 białek
- 240 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń waniliowy (proszek)
- 60 g kaszy manny
- łyżka startej skórki z cytryny
- słoiczek konfitury wiśniowej
- forma do pieczenia ok. 26 cm
- szczypta soli
8-10 porcji
Sposób przygotowania
1. Twaróg utrzyj z masłem, dodaj budyń, kaszę, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem,połącz z masą twarogową. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Pianę dodaj do ciasta i ostrożnie wymieszaj. Dodaj 3 łyżki wiśni. 2. Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w 160 ºC ok. godz. Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Ostudzony sernik schłodź jeszcze w lodówce. Na gotowym rozłóż resztę konfitury.