Sernik Zebra

Pomysłowy sernik, łatwy w wykonaniu!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • Sól
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady
  • 250 g twarogu
  • 300 g śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1,5 Opakowania budyniu waniliowego do gotowania

Przygotowanie:

Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. Cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli.

3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek i śmietanę umieścić w misce, wymieszać. Kolejno dodawać: żółtka, mleko, sok z cytryny, 150 g cukru i budyń, wmieszać pianę z białek. Masę rozdzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z płynną czekoladą. Na środek formy nałożyć łyżkę ciemnej  masy, następnie łyżkę jasnej - również na środek tortownicy. W ten sposób - na przemian - nakładać obie masy (cały czas w to samo miejsce). Piec w 175 st. C 40-50 minut. Po 35 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto ostudzić przy uchylonym piekarniku. Uwolnić z formy.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas