Serniki z owocową polewą
Aksamitne polewy przygotowane z malin czy jagód są pysznym dodatkiem do delikatnych wypieków z twarogu. Zwłaszcza teraz w pełni sezonu, gdy mamy ich pod dostatkiem!

Waniliowy z karmelową nutą
Składniki
- spód
- 40 dag herbatników maślanych
- 1 kostka (20 dag) masła
- Masa oraz polewa owocowa:
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2/3 szkl. + 4 łyżki cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 kg mielonego tłustego twarogu
- 30 dag śmietany kremówki
- 5 jajek
- 2/3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- po 30 dag śliwek (bez pestek) oraz malin
- 1 szklanka soku malinowego albo wiśniowego
Sposób przygotowania
1. Spód: masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód i brzeg tortownicy. Dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki. 2. Masa serowa: masło utrzyj z 2/3 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbij jajka. Dołóż twaróg i śmietanę. Wsyp 1/2 mąki ziemniaczanej i wlej mleko. Masę wymieszaj, rozsmaruj na spodzie. 3. Tortownicę (26 cm) wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 165˚C. Piecz 70-75 minut. Sernik studź 2 godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. 4. Polewa owocowa na karmelu: stop 4 łyżki cukru. Dolej 2/3 szkl. soku malinowego, wsyp drugi cukier waniliowy. Gotuj 5 minut. Wymieszaj ze śliwkami i malinami. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj 7-10 minut, aż owoce rozgotują się. Zmiksuj je na gładko wraz z sosem karmelowym i przetrzyj. 5. Pozostały sok wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej. Wlej do musu owocowego, jeszcze raz zagotuj, ciągle mieszając. Wystudzony sernik posmaruj owocową polewą. Odłóż do zastygnięcia. Udekoruj, np. rozetkami bitej śmietany i miętą.

Jogurtowy z jagodami
Składniki
- po 50 dag gęstego jogurtu naturalnego i mielonego twarogu
- 3 szkl. śmietany kremówki
- 1 szkl. cukru
- sok i skórka z 1 limonki
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 2 szkl. jagód l 1 słoik dżemu jagodowego
Sposób przygotowania
1. Żelatynę wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na 10 minut, by spęczniała. W tym czasie jogurt utrzyj z cukrem, twarogiem oraz skórką z limonki. Śmietanę ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Przestudź. 2. Bitą śmietanę połącz z masą jogurtowo-serową. Potem ostrożnie domieszaj żelatynę. Formę (34 na 34 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej tężejącą masę. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Jagody opłucz, osusz, połowę rozgnieć. 3. Dżem podgrzej, wymieszaj z rozgniecionymi jagodami. Polewę rozsmaruj na wierzchu sernika. Posyp resztą owoców. Schładzaj jeszcze 1-2 godziny.