Serniki z owocową polewą

Aksamitne polewy przygotowane z malin czy jagód są pysznym dodatkiem do delikatnych wypieków z twarogu. Zwłaszcza teraz w pełni sezonu, gdy mamy ich pod dostatkiem!

Sernik z polewą
Sernik z polewą123RF/PICSEL

Waniliowy z karmelową nutą

Sposób przygotowania

1. Spód: masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód i brzeg tortownicy. Dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki. 

2. Masa serowa: masło utrzyj z 2/3 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbij jajka. Dołóż twaróg i śmietanę. Wsyp 1/2 mąki ziemniaczanej i wlej mleko. Masę wymieszaj, rozsmaruj na spodzie. 

3. Tortownicę (26 cm) wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 165˚C. Piecz 70-75 minut. Sernik studź 2 godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. 

4. Polewa owocowa na karmelu: stop 4 łyżki cukru. Dolej 2/3 szkl. soku malinowego, wsyp drugi cukier waniliowy. Gotuj 5 minut. Wymieszaj ze śliwkami i malinami. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj 7-10 minut, aż owoce rozgotują się. Zmiksuj je na gładko wraz z sosem karmelowym i przetrzyj. 

5. Pozostały sok wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej. Wlej do musu owocowego, jeszcze raz zagotuj, ciągle mieszając. Wystudzony sernik posmaruj owocową polewą. Odłóż do zastygnięcia. Udekoruj, np. rozetkami bitej śmietany i miętą. 

Sernik z jagodami
Sernik z jagodami123RF/PICSEL

Jogurtowy z jagodami

Sposób przygotowania

1. Żelatynę wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na 10 minut, by spęczniała. W tym czasie jogurt utrzyj z cukrem, twarogiem oraz skórką z limonki. Śmietanę ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Przestudź. 

2. Bitą śmietanę połącz z masą jogurtowo-serową. Potem ostrożnie domieszaj żelatynę. Formę (34 na 34 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej tężejącą masę. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Jagody opłucz, osusz, połowę rozgnieć. 

3. Dżem podgrzej, wymieszaj z rozgniecionymi jagodami. Polewę rozsmaruj na wierzchu sernika. Posyp resztą owoców. Schładzaj jeszcze 1-2 godziny. 

Zmysłowe smaki: Sernik z nutą piernikowąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas