Sernikobrownie z wiśniami
Wiosenne ciasto!
Klasyka zawsze dobrze "smakuje", dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości takich jak mazurek, pascha czy babka wielkanocna. Dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni, a dodatkowo są łasuchami "sernikowego szaleństwa" marka Mój Ulubiony przygotowała przepis na Sernikobrownie z wiśniami. Kompozycja puszystego twarożku z odrobiną ciasta czekoladowego i wiśni to idealny pomysł na przepyszny wiosenny smakołyk.
Smacznego!
Składniki:
Część serowa:
- 450 g twarożku kanapkowo sernikowego Mój Ulubiony
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 50 g cukru pudru
Część brownie:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g masła
- 200 g mąki
- 2 jajka
- około 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 200 g wiśni mrożonych lub odsączonych z kompotu
Przygotowanie:
1. Twarożek zmiksować z jajkami, cukrem i budyniem, wylać masę do natłuszczonej foremki (np. 20cmx30cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Dodać mleko, jajka i przestudzoną czekoladę z masłem.
2. Porcje ciasta nakładać nierównomiernie na warstwę serową (jest cięższa, więc się w nią "wtopi"), nożem tworzyć esy-floresy łącząc obie masy. W ciasto powtykać wiśnie.
3. Piec ok 40 minut w 180 st. Ostudzić i schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty przed podaniem!