Reklama

Sernikowa zebra

Rozpływa się w ustach!

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki

  • 150 g ciasteczek typu petit beurre
  • 100 g pierników
  • 130 g masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Składniki - na masę

  • 750 g twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady białej

Sposób przygotowania

1. Masło lub margarynę roztop, wystudź. Ciasteczka i pierniczki zmiksuj blenderem, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej przestudzone masło, wymieszaj. Dno i boki tortownicy wylep masą ciasteczkową, wstaw do lodówki na ok. 30 min. 

2. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (każdą w osobnej misce), wystudź. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. 

3. Do miękkiego tłuszczu wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Wciąż ucierając, porcjami dodawaj twaróg, serek mascarpone oraz proszek budyniowy. Na koniec dodaj ubite białka, całość delikatnie wymieszaj. Masę serową podziel na dwie części.  Do jednej dodaj roztopioną białą czekoladę, do drugiej przesiane kakao oraz roztopioną ciemną czekoladę. 

4. Na środek ciasteczkowego spodu wylewaj naprzemiennie po 2-3 łyżki masy jasnej i 2-3 łyżki masy ciemnej. Postępuj w ten sposób aż do wyczerpania składników. Piecz około 80 min w temperaturze 150°C.

Reklama
Relaks
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy