Sernikowy deser
Nie masz pomysłu na deser? Oto przepis na sernik w nowym wydaniu. Smakuje naprawdę wyjątkowo.
Składniki na 10 sztuk:
Na spód:
- 15 dag czekoladowych ciasteczek
- 3 dag gorzkiej czekolady
- 3 dag miękkiego masła
Na masę:
- 70 dag twarogu sernikowego (zmielonego)
- 20 dag truskawek
- 10 dag mlecznej czekolady
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny
Ponadto:
- 5 dag mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie:
1. Czekoladę i ciasteczka połam na mniejsze kawałki, a następnie zmiksuj bardzo drobno (na piasek). Dodaj miękkie masło, ugnieć palcami. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wylep dna foremek. Schłodź.
2. Truskawki zmiksuj na mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach wrzącej wody. Ciepłą żelatynę wlej do twarogu, zmiksuj. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus truskawkowy oraz cukier. Do drugiej dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj mikserem. Masę truskawkową przelej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki by stężała. Następnie wylej na nią masę czekoladową. Ponownie wstaw do lodówki.
3. W rondelku podgrzej śmietankę i miód, a gdy całość zacznie wrzeć, zestaw z ognia. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Gdy przestygnie, polej nią wierzchy serniczków.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 315 kilokalorii