Serowa uczta dla zmarzlucha
Rozkosznie ciągnący się, gorący ser, a może chrupiąco przypieczony...? Już samo skojarzenie pobudza apetyt. Z serem wszystko smakuje lepiej. Nie wymyślisz nic pyszniejszego na zimową kolację!

Smażone pierożki
Składniki
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- sól
- 50 g masła, rozpuszczonego
- szklanka gorącej wody
- 3 jajka
- 300 g twarożku ricotta
- 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- żółtko
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Ricottę przeciśnij przez sito, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtko i pieprz. Wymieszaj. 3. Ciasto wałkuj partiami na grubość 3 mm i wytnij z niego 24 kółka. Na połowie umieść porcję nadzienia, zaklej resztą kółek. 4. Smaż pierożki partiami (1-2 minuty). Podawaj z sosem z oliwy, miodu i rozmarynu.

Fondue tradycyjne
Składniki
- 200 g sera gruyère
- 200 g sera typu ementaler
- 200 ml białego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki wiśniówki kirsch (jest bezbarwna) lub białej wódki
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- świeży biały pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- dodatki
- kromki bagietki oraz opcjonalnie: blanszowany kalafior lub brokuł, podzielony na różyczki, seler naciowy
Sposób przygotowania
1. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Wino i sok z cytryny wlej do garnka o grubym dnie, najlepiej żeliwnego. Mocno podgrzej na małym ogniu. 2. Do gorącego wina wsypuj partiami sery, cały czas mieszając. Gotowa masa powinna być jednolita i gładka. 3. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zdejmij płynny ser z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę wina. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż naczynie na podgrzewacz. Podawaj z pieczywem i warzywami.

Tarta serowa
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 3/4 szklanki drobno startego twardego koziego sera, np. pecorino
- żółtko
- łyżeczka zimnej wody
- 100 g suszonej szynki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki rozmrożonego groszku zielonego
- 70 g twarogu koziego
- 2 łyżeczki listków tymianku, do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mikserem masło z mąką. Dodaj 1/2 szklanki startego sera, żółtko i łyżeczkę wody. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Natłuść prostokątną formę do pieczenia. Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na 30 minut. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Piecz 10 minut, po czym zdejmij papier z fasolą. Piecz jeszcze 15 minut. 4. W misce zrób sos z jajek, śmietany i reszty startego sera, przypraw do smaku. Ułóż na cieście plastry szynki, obsyp groszkiem. Zalej sosem. Obsyp kozim twarogiem i tymiankiem. Piecz 25 minut. Podawaj od razu lub na zimno.

Zapiekanka z resztek
Składniki
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 200 g upieczonej dyni (lub marchewki)
- 200 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki startego sera, np. ementalera lub goudy
- 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki. Dynię (lub marchewkę) i mięso pokrój w kostkę. Ziemniaki, dynię i mięso ułóż w żaroodpornych kokilkach. 2. Jajka dokładnie roztrzep. Mleko wymieszaj ze śmietaną i dodaj do jajek. Wsyp starty ementaler, gałkę muszkatołową, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej sosem przygotowane w kokilkach składniki. Wstaw zapiekanki do piekarnika. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem posyp zapiekanki startym parmezanem (jeśli zrobisz to za wcześnie, ser spiecze się w twardą skorupkę). 3. Wyjmij gotowe zapiekanki z piekarnika, odstaw na chwilę, aby lekko przestygły. Podawaj obsypane świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.

Spaghetti w sosie serowym
1. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser rozgnieć widelcem lub pokrój. Połowę przełóż do rondelka. Zalej śmietaną i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. 2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając makaron w garnku. Przelej do makaronu sos serowy i szybko wymieszaj. Rozłóż spaghetti na talerze, posyp orzechami i pokruszoną resztą sera. Oprósz pieprzem. Podaj z zieloną sałatą.