Reklama

Reklama

Serowa uczta dla zmarzlucha

Rozkosznie ciągnący się, gorący ser, a może chrupiąco przypieczony...? Już samo skojarzenie pobudza apetyt. Z serem wszystko smakuje lepiej. Nie wymyślisz nic pyszniejszego na zimową kolację!

Smażone pierożki

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • szklanka gorącej wody
  • 3 jajka
  • 300 g twarożku ricotta
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • żółtko
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Ricottę przeciśnij przez sito, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtko i pieprz. Wymieszaj. 

3. Ciasto wałkuj partiami na grubość 3 mm i wytnij z niego 24 kółka. Na połowie umieść porcję nadzienia, zaklej resztą kółek. 

4. Smaż pierożki partiami (1-2 minuty). Podawaj z sosem z oliwy, miodu i rozmarynu. 

Fondue tradycyjne

Składniki

  • 200 g sera gruyère
  • 200 g sera typu ementaler
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wiśniówki kirsch (jest bezbarwna) lub białej wódki
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • świeży biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Składniki - dodatki

  • kromki bagietki oraz opcjonalnie: blanszowany kalafior lub brokuł, podzielony na różyczki, seler naciowy

Sposób przygotowania

1. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Wino i sok z cytryny wlej do garnka o grubym dnie, najlepiej żeliwnego. Mocno podgrzej na małym ogniu. 

2. Do gorącego wina wsypuj partiami sery, cały czas mieszając. Gotowa masa powinna być jednolita i gładka. 

3. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zdejmij płynny ser z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę wina. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż naczynie na podgrzewacz. Podawaj z pieczywem i warzywami. 

Reklama

Tarta serowa

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki drobno startego twardego koziego sera, np. pecorino
  • żółtko
  • łyżeczka zimnej wody
  • 100 g suszonej szynki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki rozmrożonego groszku zielonego
  • 70 g twarogu koziego
  • 2 łyżeczki listków tymianku, do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mikserem masło z mąką. Dodaj 1/2 szklanki startego sera, żółtko i łyżeczkę wody. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Natłuść prostokątną formę do pieczenia. Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Piecz 10 minut, po czym zdejmij papier z fasolą. Piecz jeszcze 15 minut. 

4. W misce zrób sos z jajek, śmietany i reszty startego sera, przypraw do smaku. Ułóż na cieście plastry szynki, obsyp groszkiem. Zalej sosem. Obsyp kozim twarogiem i tymiankiem. Piecz 25 minut. Podawaj od razu lub na zimno. 


Zapiekanka z resztek

Składniki

  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 200 g upieczonej dyni (lub marchewki)
  • 200 g ugotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki startego sera, np. ementalera lub goudy
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki. Dynię (lub marchewkę) i mięso pokrój w kostkę. Ziemniaki, dynię i mięso ułóż w żaroodpornych kokilkach. 

2. Jajka dokładnie roztrzep. Mleko wymieszaj ze śmietaną i dodaj do jajek. Wsyp starty ementaler, gałkę muszkatołową, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej sosem przygotowane w kokilkach składniki. Wstaw zapiekanki do piekarnika. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem posyp zapiekanki startym parmezanem (jeśli zrobisz to za wcześnie, ser spiecze się w twardą skorupkę). 

3. Wyjmij gotowe zapiekanki z piekarnika, odstaw na chwilę, aby lekko przestygły. Podawaj obsypane świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano. 

Spaghetti w sosie serowym

1. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser rozgnieć widelcem lub pokrój. Połowę przełóż do rondelka. Zalej śmietaną i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. 

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając makaron w garnku. Przelej do makaronu sos serowy i szybko wymieszaj. Rozłóż spaghetti na talerze, posyp orzechami i pokruszoną resztą sera. Oprósz pieprzem. Podaj z zieloną sałatą. 

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje