Serowa uczta dla zmarzlucha
Rozkosznie ciągnący się, gorący ser, a może chrupiąco przypieczony...? Już samo skojarzenie pobudza apetyt. Z serem wszystko smakuje lepiej. Nie wymyślisz nic pyszniejszego na zimową kolację!
1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Ricottę przeciśnij przez sito, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtko i pieprz. Wymieszaj.
3. Ciasto wałkuj partiami na grubość 3 mm i wytnij z niego 24 kółka. Na połowie umieść porcję nadzienia, zaklej resztą kółek.
4. Smaż pierożki partiami (1-2 minuty). Podawaj z sosem z oliwy, miodu i rozmarynu.
1. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Wino i sok z cytryny wlej do garnka o grubym dnie, najlepiej żeliwnego. Mocno podgrzej na małym ogniu.
2. Do gorącego wina wsypuj partiami sery, cały czas mieszając. Gotowa masa powinna być jednolita i gładka.
3. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zdejmij płynny ser z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę wina. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż naczynie na podgrzewacz. Podawaj z pieczywem i warzywami.
1. Wymieszaj mikserem masło z mąką. Dodaj 1/2 szklanki startego sera, żółtko i łyżeczkę wody. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Natłuść prostokątną formę do pieczenia. Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Piecz 10 minut, po czym zdejmij papier z fasolą. Piecz jeszcze 15 minut.
4. W misce zrób sos z jajek, śmietany i reszty startego sera, przypraw do smaku. Ułóż na cieście plastry szynki, obsyp groszkiem. Zalej sosem. Obsyp kozim twarogiem i tymiankiem. Piecz 25 minut. Podawaj od razu lub na zimno.
1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki. Dynię (lub marchewkę) i mięso pokrój w kostkę. Ziemniaki, dynię i mięso ułóż w żaroodpornych kokilkach.
2. Jajka dokładnie roztrzep. Mleko wymieszaj ze śmietaną i dodaj do jajek. Wsyp starty ementaler, gałkę muszkatołową, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej sosem przygotowane w kokilkach składniki. Wstaw zapiekanki do piekarnika. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem posyp zapiekanki startym parmezanem (jeśli zrobisz to za wcześnie, ser spiecze się w twardą skorupkę).
3. Wyjmij gotowe zapiekanki z piekarnika, odstaw na chwilę, aby lekko przestygły. Podawaj obsypane świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.
1. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser rozgnieć widelcem lub pokrój. Połowę przełóż do rondelka. Zalej śmietaną i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając makaron w garnku. Przelej do makaronu sos serowy i szybko wymieszaj. Rozłóż spaghetti na talerze, posyp orzechami i pokruszoną resztą sera. Oprósz pieprzem. Podaj z zieloną sałatą.