Reklama

Reklama

Serowa uczta dla zmarzlucha

Rozkosznie ciągnący się, gorący ser, a może chrupiąco przypieczony...? Już samo skojarzenie pobudza apetyt. Z serem wszystko smakuje lepiej. Nie wymyślisz nic pyszniejszego na zimową kolację!

Smażone pierożki

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • szklanka gorącej wody
  • 3 jajka
  • 300 g twarożku ricotta
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • żółtko
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Ricottę przeciśnij przez sito, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtko i pieprz. Wymieszaj. 

3. Ciasto wałkuj partiami na grubość 3 mm i wytnij z niego 24 kółka. Na połowie umieść porcję nadzienia, zaklej resztą kółek. 

4. Smaż pierożki partiami (1-2 minuty). Podawaj z sosem z oliwy, miodu i rozmarynu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje