Serowa uczta dla zmarzlucha
Rozkosznie ciągnący się, gorący ser, a może chrupiąco przypieczony...? Już samo skojarzenie pobudza apetyt. Z serem wszystko smakuje lepiej. Nie wymyślisz nic pyszniejszego na zimową kolację!
Smażone pierożki
Sposób przygotowania
1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Ricottę przeciśnij przez sito, dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtko i pieprz. Wymieszaj.
3. Ciasto wałkuj partiami na grubość 3 mm i wytnij z niego 24 kółka. Na połowie umieść porcję nadzienia, zaklej resztą kółek.
4. Smaż pierożki partiami (1-2 minuty). Podawaj z sosem z oliwy, miodu i rozmarynu.
Fondue tradycyjne
Sposób przygotowania
1. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Wino i sok z cytryny wlej do garnka o grubym dnie, najlepiej żeliwnego. Mocno podgrzej na małym ogniu.
2. Do gorącego wina wsypuj partiami sery, cały czas mieszając. Gotowa masa powinna być jednolita i gładka.
3. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zdejmij płynny ser z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę wina. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż naczynie na podgrzewacz. Podawaj z pieczywem i warzywami.
Tarta serowa
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mikserem masło z mąką. Dodaj 1/2 szklanki startego sera, żółtko i łyżeczkę wody. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Natłuść prostokątną formę do pieczenia. Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj. Wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Piecz 10 minut, po czym zdejmij papier z fasolą. Piecz jeszcze 15 minut.
4. W misce zrób sos z jajek, śmietany i reszty startego sera, przypraw do smaku. Ułóż na cieście plastry szynki, obsyp groszkiem. Zalej sosem. Obsyp kozim twarogiem i tymiankiem. Piecz 25 minut. Podawaj od razu lub na zimno.
Zapiekanka z resztek
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki. Dynię (lub marchewkę) i mięso pokrój w kostkę. Ziemniaki, dynię i mięso ułóż w żaroodpornych kokilkach.
2. Jajka dokładnie roztrzep. Mleko wymieszaj ze śmietaną i dodaj do jajek. Wsyp starty ementaler, gałkę muszkatołową, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej sosem przygotowane w kokilkach składniki. Wstaw zapiekanki do piekarnika. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem posyp zapiekanki startym parmezanem (jeśli zrobisz to za wcześnie, ser spiecze się w twardą skorupkę).
3. Wyjmij gotowe zapiekanki z piekarnika, odstaw na chwilę, aby lekko przestygły. Podawaj obsypane świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub oregano.
Spaghetti w sosie serowym
1. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser rozgnieć widelcem lub pokrój. Połowę przełóż do rondelka. Zalej śmietaną i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając makaron w garnku. Przelej do makaronu sos serowy i szybko wymieszaj. Rozłóż spaghetti na talerze, posyp orzechami i pokruszoną resztą sera. Oprósz pieprzem. Podaj z zieloną sałatą.