Serowe love, czyli kluseczki leniwe jak kiedyś

Prosta, pyszna kuchnia naszych mam i babć to kulinarne wspomnienia, których smak pozostaje z nami przez całe życie. Jednym z najbardziej lubiany, polskich przysmaków bez wątpienia są leniwe kluseczki. Słodki biały ser, kwaśna śmietana - to niezawodny przepis na smakowity podwieczorek. Z Prostymi Historiami, chwile dziecięcej beztroski i smaków młodości znów zagoszczą w naszej kuchni.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Świeży, biały ser, kwaśna śmietana i dorodne owoce to kwintesencja tradycyjnej polskiej kuchni. Połączenie uwielbiane od dekad, w formie kształtnych leniwych klusek, doczekało się wielu oryginalnych wariantów, w zależności od upodobań i ulubionych smaków. Proste i szybkie w przygotowaniu, z aromatycznymi przyprawami, masełkiem czy musami owocowymi, kluseczki idealnie sprawdzają się jako propozycja rodzinnego obiadu na słodko, tradycyjnego deseru albo sycącego podwieczorku. Pyszne kluseczki na bazie słodkiego sera twarogowego (np. od Prostych Historii) przyrządzisz w kilka minut - gotując lub smażąc na patelni czy we frytownicy. Naturalna receptura, prosty skład i wyjątkowy smak – oto sekret mięciutkich, pysznych kluseczek. Leniwe wyśmienicie smakują na przykład z musem z polskich jabłek i kwaskową, świeżą śmietaną. Na pewno skuszą się na nie zarówno mali miłośnicy słodkości, jak i dorośli z sentymentem wspominający rodzinne obiady u mamy i babcine smakołyki. Ten prosty przepis to bardzo apetyczna inspiracja na chłodne popołudnia!


Leniwe kluski z jabłkami i śmietaną

Sposób przygotowania

Obierz 4 twarde, kwaśne jabłka i pokrój w grubą kostkę. Na patelnię wsyp 2 czubate łyżki cukru i wlej 1 łyżeczkę wody. Pozwól, aby cukier zmienił się w karmel, dodaj 1 łyżkę zimnego masła i pokrojone jabłka. Zrumień je przez 3 minuty i podlej 50 ml wody. Duś jabłka do miękkości, na mus. Regularnie mieszaj. Dopraw ½ łyżeczki cukru waniliowego. Ugotuj Leniwe kluski np. Proste Historie 450 g zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorące kluski podaj na talerzu z ciepłym musem i polej słodką śmietanką 36%.

Zmysłowe smaki: Pierogi z truskawkami INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas