Serowe roladki z ciasta francuskiego. W kwadrans uraczysz gości wytrawną przekąską

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

Aktualizacja

We Francji sporą popularnością cieszą się upieczone prostokąty z ciasta francuskiego, które z wierzchu obficie posypuje się cukrem. Gotowy płat ciasta w prosty sposób zamienimy w liczne przekąski. Idealnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Nie tylko w Paryżu, ale także wielu polskich miastach z lubością zajadamy się kruchymi croissantami, które idealnie smakują z filiżanką aromatycznej kawy. Masz ochotę wypróbować ciasto francuskie na słono? Połącz je z tartym żółtym serem, by przygotować wyborne ślimaczki.

Z ciasta francuskiego i tartego sera przygotujemy obłędne roladki
Z ciasta francuskiego i tartego sera przygotujemy obłędne roladki123RF/PICSEL

Przygotowanie ciasta francuskiego

Przez lata sądzono, że ciasto, które określa się mianem francuskiego, tak naprawdę wywodzi się z Grecji. Krucha konsystencja o warstwowej strukturze miała być pierwotnie wyrabiana ze sporą ilością oliwy. Okazało się, że ta wersja historii ma niewiele wspólnego z prawdą. Za oryginalną recepturą ciasta francuskiego stoi XVII - wieczny francuski kucharz i malarz - Claude Lorrain.

Własnoręczne przygotowanie przysmaku to czynność wymagająca i czasochłonna. Tradycyjny przepis na ciasto francuskie wymaga połączenia dwóch mas. Pierwsze powstaje na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz octu. Na drugą składa się ciasto ze sporą ilością masła. Kolejnym krokiem jest połączenie oraz kilkukrotne składanie i wałkowanie ciasta.

Roladki serowe z gotowego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to produkt, który warto awaryjnie mieć w lodówce. Przygotujemy z niego ekspresowe roladki serowe, którymi możemy poczęstować domowników oraz niezapowiedzianych gości. Wystarczy połączyć ze sobą trzy proste składniki, by cieszyć się smakowitym efektem.

Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków
Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków123RF/PICSEL

Składniki na roladki serowe

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 250 g twardego żółtego sera (np. gouda, ementaler, edam)
  • 1 jajko

Jak przygotować serową przekąskę na szybko?

  1. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Całą powierzchnię smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  2. Wybrany ser żółty lub kilka jego rodzajów trzemy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na cieście, zostawiając wolny brzeg o szerokości 2-3 cm.
  3. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, starannie zwijamy całość w dość ścisłą roladę. Gotową sklejamy na wolnym od sera brzegu.
  4. Tak przygotowaną roladę serową z ciasta francuskiego kroimy na 6-8 mniejszych części, a następnie przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  5. Gotowe ruloniki delikatnie spłaszczamy dłonią, by powstały z nich płaskie ślimaczki. Wierzch oraz bok każdej przekąski smarujemy ponownie roztrzepanym jajkiem.
  6. Roladki serowe z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Przekąskę podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Warkocz francuskiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas