Serowe roladki z ciasta francuskiego. W kwadrans uraczysz gości wytrawną przekąską

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

Aktualizacja
Z ciasta francuskiego i tartego sera przygotujemy obłędne roladki
Z ciasta francuskiego i tartego sera przygotujemy obłędne roladki123RF/PICSEL

Przygotowanie ciasta francuskiego

Roladki serowe z gotowego ciasta francuskiego

Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków
Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków123RF/PICSEL
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 250 g twardego żółtego sera (np. gouda, ementaler, edam)
  • 1 jajko

Jak przygotować serową przekąskę na szybko?

  1. Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Całą powierzchnię smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  2. Wybrany ser żółty lub kilka jego rodzajów trzemy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na cieście, zostawiając wolny brzeg o szerokości 2-3 cm.
  3. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, starannie zwijamy całość w dość ścisłą roladę. Gotową sklejamy na wolnym od sera brzegu.
  4. Tak przygotowaną roladę serową z ciasta francuskiego kroimy na 6-8 mniejszych części, a następnie przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  5. Gotowe ruloniki delikatnie spłaszczamy dłonią, by powstały z nich płaskie ślimaczki. Wierzch oraz bok każdej przekąski smarujemy ponownie roztrzepanym jajkiem.
  6. Roladki serowe z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Przekąskę podajemy na ciepło z ulubionymi sosami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Warkocz francuskiPolsat