Jajko w koszulce wygląda i smakuje obłędnie. Z tą techniką zrobisz je bez żadnego problemu
Posiłki, które spożywamy każdego dnia, powinny być przede wszystkim zdrowe i smaczne, ale warto również zadbać o to, by pięknie prezentowały się na talerzu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy sprezentować im danie z jajkiem w roli głównej. I choć jajko zapewne brzmi banalnie, to jednak w takiej formie na pewno zrobi wrażenie. Podpowiadamy, jak przygotować jajko w koszulce.
Jajko w koszulce bardzo często oferowane jest w restauracjach serwujących swoim klientom śniadania. I choć możemy zrobić je w zaciszu własnej kuchni, to jednak niewiele osób decyduje się na taki krok, uznając, że przygotowanie takiego jajka wymaga specjalnych umiejętności.
Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że uzbroimy się w odrobinę cierpliwości, i precyzji, by cieszyć się smakiem lejącego się żółtka i odpowiednio ściętego białka.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Klasyczny sposób, dzięki któremu przygotujemy jajko w koszulce, nie jest trudny i powinien poradzić sobie z nim nawet amator gotowania. Najważniejszy, by nie zrażać się pierwszym niepowodzeniem i w razie potrzeby powtórzyć cały proces. Zaczynajmy.
Do szerokiego garnka lub rondla wlewamy zimną wodę. Poziom wody powinien być na tyle wysoki, by w całości zakrywał jajko. Wodę w garnku - jeszcze bez jajka - zagotowujemy i wlewamy łyżkę octu. Dlaczego akurat ocet? Pomoże on w szybszym ścięciu się białka, co jest istotne w gotowaniu jajka w koszulce.
Jajka rozbijamy do niewielkiej miseczki. Gdy woda w garnku zaczyna delikatnie bulgotać, chwytamy za łyżkę i mieszamy nią wodę, tworząc wir. Jajko delikatnie wlewamy do wody, starając się umieścić je w środku wytworzonego wiru. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż białko dobrze się zetnie. Jajko wyławiamy z garnka przy użyciu łyżki cedzakowej.
Warto wiedzieć: Chalaza w jajkach. Czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak długo powinno gotować się jajko w koszulce?
Jeśli chcemy, by jajko w koszulce miało płynne żółtko, a biało dobrze je oplatało, tworząc doskonałą kompozycję, jajko powinno się gotować ok. 3-4 minut od momentu zanurzenia jajka w wodzie. Osoby lubiące nieco bardziej ścięte żółtko, powinny wydłużyć czas gotowania o minutę.