Serowe rozmaitości
Pyszna sałatka z serem

Składniki
- 3-4 liście sałaty rzymskiej lub 4-5 garści mieszanki sałat
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 szkl. drobnego makaronu, np. kolanka z falbanką
- 8-10 małych pomidorków
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- po 1/2 szkl. drobno pokruszonych krakersów i bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- olej
- SOS:
- 50 g sera pleśniowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- pieprz
50 min
4 osób
Sposób przygotowania
1. Krakersy wymieszaj z bułką, papryką i kurkumą. Mięso umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Pokrój w paski grubości ok. 1,5 cm. Wymieszaj i zalej jogurtem. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Przygotuj sos: mleko podgrzej, dosyp pokruszony ser pleśniowy, parmezan i szczyptę pieprzu. Gotuj, mieszając, aż ser się rozpuści. Gdy ostygnie, domieszaj jogurt.
3. Każdy pasek mięsa delikatnie osusz i obtocz w panierce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Zostaw na ręczniku papierowym do ostygnięcia. Pokrój je na małe kawałeczki. Sałatę porwij. Wymieszaj z makaronem, pomidorkami i sosem. Posyp startym serem.