Serowe ślimaczki

Składniki na 12 sztuk. Czas: około 60 minut. Porcja: 150 kcal.

Serowe ślimaczki
Serowe ślimaczki©123RF/PICSEL

Do miski przesiej mąkę razem ze sporą szczyptą soli oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło oraz mleko. Szybko wyrób ciasto. Odstaw na ok. 20 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Przełóż go na papier do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym (pozostaw wolne po 3 cm od każdego brzegu).

Ser żółty zetrzyj na tarce, połową posyp ciasto. Na nim rozłóż pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz osączone i posiekane kawałki ananasa. Całość posyp resztą sera. Pomagając sobie papierem, zwiń płat w roladę.

Roladę pokrój na 12 plasterków. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.

Nasza rada

Soda i proszek do pieczenia mają na celu spulchnienie ciasta. Jeśli jednak planujesz upieczone przysmaki serwować na ciepło, wybierz sodę. Proszek może wywołać ból brzucha.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas