Serowiec z wiśniami i orzechami
Spora ilość aksamitnego nadzienia otulona cienką warstwą maślanego ciasta, czyli kolejny pomysł na amerykański specjał
Sposób przygotowania
1. Zimne masło pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do miseczki. Dodaj masło klarowane, mąkę i 1/2 łyżeczki soli. Wsyp 2 łyżki cukru. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki, potem wlej ok. 150 ml zimnej wody. Szybko zagnieć. Odłóż 1/3 maślanego ciasta, zawiń je w folię spożywczą. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką.
2. Głęboką żaroodporną formę (o poj. 1 i 1/2 litra) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Włóż wraz z odłożonym ciastem do lodówki na 2 godziny. Twaróg utrzyj ze śmietaną, kaszką oraz 1 całym jajkiem. Dosyp 15 dag cukru. Jedno jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do masy śmietanowej. Białko ubij ze szczyptą soli, delikatnie domieszaj do masy. Na koniec dodaj do niej wiśnie i orzechy oprószone 2 łyżkami mąki. Przemieszaj.
3. Masę przełóż do formy wylepionej plackiem. Odłożone ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na wierzchu formy. Mocno zlep brzegi. Pozostałe jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 50-55 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie, pokrój je na porcje i podawaj np. z ciepłym sosem karmelowym.