Serowy omlet z warzywami
Propozycja na lekką kolację.
Składniki:
- 2 papryki, sól
- 1 cukinia
- 4 dymki, olej
- 10 dag fasolki szparagowej
- 1 cebula
- czosnek
- 5 dag masła
- 6 jajek, pieprz
- 5 dag parmezanu, 20 dag sera z pleśnią
- 10 dag edamu
Przygotowanie:
1. Kolorowe papryki i cukinię umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Umyj i podziel na mniejsze kawałki dymkę oraz fasolkę. Posiekaj cebulę (czerwoną) oraz 2 ząbki czosnku. Przesmaż na maśle. Dodaj pozostałe warzywa. Smaż 5 min. Dopraw solą i pieprzem.
2. Rozkłóć jajka ze startym parmezanem, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wlej 1/4 masy. Gdy omlet zacznie się ścinać, rozłóż część warzyw i pokrojonego sera z pleśnią. Ogrzewaj jeszcze chwilę. Zdejmij z patelni.
3. W ten sam sposób przygotuj 3 kolejne omlety. Każdy złóż na pół, posyp startym edamem przełóż do formy. Zapiekaj 5 min w 200 st.