Sezon na dynię. Jak suszyć pestki?

Aktualizacja

Sezon na dynię w pełni! To właśnie teraz na straganach i w sklepach można znaleźć najpiękniejsze i najtańsze egzemplarze soczystych warzyw. Każdy, kto choć raz podejmował się przyrządzania potraw z dyni, nie raz zastanawiał się, co zrobić ze znajdującymi się w środku pestkami. Jedno jest pewne: nie warto ich wyrzucać, tylko zasuszyć! To nie tylko smaczna przekąska, ale również solidna dawka witamin i minerałów, które przysłużą się zdrowiu. Jak suszyć pestki dyni? Na to i inne pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

Pestki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska. Nie warto ich wyrzucać!
Pestki z dyni to smaczna i zdrowa przekąska. Nie warto ich wyrzucać!123RF/PICSEL

Uważaj na pestki!

Dlaczego nie warto wyrzucać pestek? Odpowiedź nasuwa się sama! Ponieważ obfitują w wiele cennych wartości odżywczych! To źródło witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na cały organizm. Oprócz nich, znaleźć w pestkach można także witaminy A oraz E, które dobroczynnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Gdyby kogoś nie przekonywał skład pestek, to powinien zainteresować się także obecnością cynku. To właśnie on stymuluje odporność, ale także przysłuży się męskiemu libido. Ale to nie koniec! Pestki dyni obfitują w potas i magnez, które sprawiają, że cały układ krążenia pracuje sprawnie!

Uwaga: Nie wszystkie pestki nadają się do suszenia! Niestety, jeśli mamy pod ręką pestki dyni hokkaido, lepiej je zostawić i wykorzystać do zasiania w ogrodzie lub na działce, ale do jedzenia kategorycznie się nie nadają.

Wyborne naleśniki z dyniąInteria Kulinaria

Jak pozyskać pestki dyni?

Nie będzie przesadą, że pozyskiwanie pestek, to... pestka! Wystarczy dynię przekroić na pół i wyciągnąć z miąższu drobne ziarenka! Jeśli nie mamy cierpliwości to tego zadania, warto zaangażować do tego dzieci, które zajęte dadzą nam chwilę odpoczynku! Jeśli już wyciągnęliśmy wszystkie pestki dyni, wystarczy umieścić je w durszlaku i przepłukać pod wodą, aby pozbyć się resztki miąższu. Tak przygotowane ziarenka wystarczy dokładnie osuszyć. Najlepiej wyłożyć je na papierowy ręcznik i delikatnie przetrzeć. Tak pozyskane pestki z dyni wystarczy teraz wysypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Suszenie pestek z dyni

Pestki przed wysuszeniem trzeba dokładnie opłukać z miąższu
Pestki przed wysuszeniem trzeba dokładnie opłukać z miąższu123RF/PICSEL

Suszenie pestek z dyni najlepiej powierzyć specjalnej suszarce do warzyw. Jeśli takiej nie posiadamy, nie trzeba załamywać rąk. Wystarczy pozyskane pestki z dyni wystarczy teraz wysypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Jak długo ziarenka powinny być w urządzeniu? Wystarczy godzina, ale raz na jakiś czas trzeba otworzyć drzwiczki, aby pozbyć się nagromadzonej w środku wilgoci. Oczywiście, można również pestki suszyć z piekarnikiem, który ma lekko uchylone drzwiczki przez cały czas.

Zdrowy koktajl pełen witamin

Nie przesadzaj z pestkami!

Trudno zaprzeczyć, że pestki dyni są zdrowe! To nie tylko solidna porcja witamin i minerałów, ale także błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Niestety, pestkami nie wolno zajadać się bezkarnie! To ogromna ilość kalorii i zamach na szczupłą sylwetkę. Niewielka ilość regularnie nie tylko przysłuży się zdrowiu, ale pomoże także pozbyć się obecnych w organizmie pasożytów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas