pestki dyni właściwości

Najzdrowsze nasiona i orzechy
Najzdrowsze nasiona i orzechy
Orzechy i nasiona są nie tylko doskonałe w smaku i świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale przede wszystkim bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie i stanowią kluczowy element każdej zbilansowanej diety. Zawierają między innymi białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich również solidną dawkę tłuszczy jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na kondycję naszego serca. Na cukrzycę, miażdżycę i Alzheimera Regularne spożywanie orzechów i nasion odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie i w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi. Wykazują też korzystne działanie w leczeniu chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy, osteoporozy, demencji, a także choroby Alzheimera. Włączenie do swojej diety orzechów i nasion jest bardzo proste. Najlepiej jeść je w postaci surowej, ponieważ poddane obróbce termicznej niemal w stu procentach tracą swoje wartości odżywcze. Pamiętaj, że większość orzechów zawiera dużo tłuszczu i kalorii, dlatego należy dołączać je do swojej diety w umiarkowanych ilościach.

Pozostałe tagi