Sezon na gruszki
Czego o nich nie wiesz?
Gorący deser
Połówki gruszek wydrąż i napełnij posiekanymi orzechami wymieszanymi z żurawiną oraz miodem do smaku. Ułóż owoce na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Po 15 minutach deser będzie gotowy.
Słodkie i lekkie
Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, a przez to zapobiegają zaparciom. Do tego, jak na słodkie owoce, mają niewiele kalorii, bo tylko ok. 60. Poleca się je więc dbającym o linię. Wbrew panującej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne. Mogą je więc jeść osoby z wrażliwym żołądkiem.
Warto wiedzieć
Najwcześniej na straganach pojawiają się słodkie i soczyste Klapsy. W połowie września dojrzewają najlepsze do deserów Komisówki, a zaraz potem Lukasówki. Przełom września i października to pora na odmianę Konferencja.
W słodkim syropie
Zanim podasz gruszkę jako deser, obgotuj ją w słodkim syropie doprawionym cynamonem, wanilią oraz goździkami lub w deserowym winie (białym albo czerwonym).
Nie tylko do deserów
Nadają się na dżemy i przeciery. Z gruszek możesz także przygotować pyszny dodatek do mięs i wędlin. Obierz i pokrój 1 kg owoców, skrop sokiem z 2 cytryn, gotuj ze szklanką wody 10 min. Dodaj 30 dag cukru, odrobinę imbiru, goździki i pieprz. Gdy płyn odparuje, przełóż do słoików i zamknij.