Sezon na grzyby
Można je kupić, ale najlepiej własnoręcznie pozbierać w lesie. Są nawet do listopada.
1. Podgrzybki mają brązowe kapelusze (pod spodem - żółtawe rurki). Znakomite do zup, sosów, suszenia, marynowania, duszenia.
2. Borowiki (prawdziwki) - ich kapelusze są jaśniejsze niż podgrzybków (także pod spodem). Są aromatyczne, zwarte, dobre do duszenia, suszenia, do farszów, zup, marynowania.
3. Koźlarze (koźlary, kozaki) mają czerwonawe lub jasnobrązowe kapelusze i nakrapiane korzenie. Świetne do zup, farszów, duszenia.
Czy wiesz, że...
To naturalne przyprawy. Grzyby są znakomite do doprawiania potraw. Kilka ususzonych kapeluszy borowików lub prawdziwków doskonale podkreśli smak czerwonego barszczu, bigosu, pieczeni i wielu sosów.
Jak zbierać grzyby
Wykręcajmy je delikatnie z podłoża wraz z całym korzeniem. Nie powinno się ich wycinać (resztka korzenia gnije, niszcząc grzybnię).