Sezon na jarmuż

Do niedawna uważany jedynie za dekorację, wrócił do łask! Warto jeść go i na surowo, i na gorąco.

Jarmuż - kopalnia witamin i składników mineralnych!
Jarmuż - kopalnia witamin i składników mineralnych! 123RF/PICSEL

1. Zielony jest doskonały jako dodatek do zup, główny składnik pesto czy różnych jarzynek. Znakomicie sprawdzi się też na surowo jako dodatek do wiosennych koktajli (smoothie).

2. Fioletowy lub zielono-fioletowy jest bardzo dekoracyjny. Warto wykorzystać go - podobnie jak zielony - do dań gotowanych, duszonych oraz zapiekanych, jak również jeść na surowo (np. w sałatce). Można go też uprażyć i zrobić warzywne chipsy!

Mnóstwo witamin i minerałów

Jarmuż jest bogaty w witaminę K, witaminę C (wzmacnia układ odpornościowy) oraz E (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci) jak również kwas foliowy czy beta-karoten.

To skarbnica wapnia (wzmacnia kości!) oraz żelaza (które m.in. zapobiega niedokrwistości). Jedząc jarmuż, wzbogacamy też dietę o magnez oraz potas.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas