Sezon na krajowe winogrona

Choć mniej dorodne niż te sprowadzane z południa Europy, to nie są jednak chemicznie konserwowane.

Ciemne odmiany są doskonałym źródłem flawonoidów, które chronią organizm przed efektami zanieczyszczonego środowiska
Ciemne odmiany są doskonałym źródłem flawonoidów, które chronią organizm przed efektami zanieczyszczonego środowiska123RF/PICSEL

Owoce wyhodowane w Polsce bywają wprawdzie mniej słodkie niż te z krajów śródziemnomorskich, ale podobnie jak wszystkie winogrona zawierają sporo potasu, wapnia i fosforu, a także magnez, cynk, miedź i bor.

Ciemne odmiany są doskonałym źródłem flawonoidów, które chronią organizm przed efektami zanieczyszczonego środowiska.

Dziecko po 4. miesiącu życia może wypić wyciśnięty z winogron soczek, a to, które umie gryźć, warto poczęstować owocami bez skórki i pestek.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas