Sezon na kurki. Jakie mają właściwości i zastosowanie?
Pieprznik jadalny, nazywany również kurką, to grzyb występujący w lasach iglastych oraz liściastych. Można go spotkać od czerwca do października. Znalazł zastosowanie w kuchni. Z czym najlepiej smakują kurki?
Jakie właściwości ma pieprznik jadalny?
Pieprznik jadalny charakteryzuje się zawartością wysoko przyswajalnego białka. To także źródło węglowodanów, tłuszczów oraz błonnika.
Kurki zawierają również takie witaminy jak C, D, E oraz te z grupy B, a także beta-karoten. Ponadto są bogate w fenole oraz flawonoidy.
Nic więc dziwnego, że pieprznik jadalny znalazł zastosowanie w kuchni i jest tak chętnie wykorzystywany jako składnik wielu dań.
Jajecznica z kurkami
Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebujemy 200 gramów kurek, trzech jajek, jednej małej cebuli, masła oraz soli i pieprzu.
Kurki należy dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy przez kilka minut.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie ubijamy za pomocą trzepaczki lub widelca aż powstanie jednolity płyn jajeczny. Do podsmażonych kurek dodajemy jajka i mieszamy, aż jajka się zetną.
Sos kurkowy
Kurki to także idealny składnik sosu na bazie śmietany. Świętnie sprawdzi się w daniach mięsnych, ale równie dobrze smakuje tylko z ziemniakami.
Do przygotowania sosu potrzebujemy 400 gramów kurek, 100 gramów śmietany 30%, jednej cebuli, masła, soli oraz pieprzu. Kurki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażamy cebulę i dodajemy grzyby. Po kilku minutach należy dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Sos należy podgrzewać na wolnym ogniu jeszcze przez dwie minuty.
Czytaj więcej:
Zastosowanie łupinek bobu
Sernik z malinami
Pizza z ziemniakami i pieczarkami
Zobacz także: