Reklama

Reklama

Sezon na młode ziemniaki

Są pyszne z kefirem i koperkiem, upieczone z ziołami lub w letnie sałatce. Cieszmy się ich smakiem!

Wybrane gatunki:

1. Irga - lekko różowe ziemniaki o jasnokremowym miąższu. Uniwersalne, świetne zarówno do pieczenia, duszenia, jak i do sałatek. Bardzo smaczne.

Reklama

2. Lord - ziemniaki wyjątkowo dobre jako składnik sałatek - o zwartym, trzymającym wilgoć miąższu, który się nie rozpada w trakcie gotowania.

3. Irys - ziemniaki o białym miąższu i jasnej skórce. Ładnie wyglądają pokrojone lub pieczone w mundurku. Uniwersalne, nadają się do wielu dań.

Czy wiesz, że..


  • Ziemniaki są źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. potasu oraz magnezu. Aby nie traciły cennych wartości, warto gotować je na parze zamiast tradycyjnie w wodzie (wtedy wylewamy wraz z nią cenne składniki).
  • Ziemniaki są niskokaloryczne (77 kcal w 100 g). Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie. Mają także właściwości zasadotwórcze.

Nadziewane:

Składniki:

●2-3 duże młode ziemniaki

●2-3 łyżeczki oleju

●4-6 łyżek startego żółtego sera

●6 plasterków szynki pokrojonej w kostkę

●mała cebula, posiekana w kostkę

● sól, pieprz

●natka

Przygotowanie:


1. Ziemniaki umyj, osusz, zawiń w folię alum. i piecz w 200ºC ok. godz. (sprawdzając, czy są miękkie). Następnie ostudź, odkrój wierzch, wydrąż częściowo miąższ, wymieszaj z usmażoną na oleju szynką i cebulą, dopraw.

2. Posyp serem, zapiecz. Udekoruj.

Zapiekane z boczkiem:

●1 kg młodych ziemniaków

●1/4 kostki masła

●kilka plastrów wędz. boczku

●z. czosnku

●szczypiorek

●sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, rozmaryn

● kwaśna śmietana

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, natnij w poprzek. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Masło utrzyj z czosnkiem i przyprawami, posmaruj ziemniaki. Nakryj folią alum. i piecz w 200ºC ok. godz. Odkryj, dopiecz na złoto.

2. Podaj ze śmietaną, szczypiorkiem, ze skwarkami z boczku.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje