Sezon na młode ziemniaki
Są pyszne z kefirem i koperkiem, upieczone z ziołami lub w letnie sałatce. Cieszmy się ich smakiem!
Wybrane gatunki:
1. Irga - lekko różowe ziemniaki o jasnokremowym miąższu. Uniwersalne, świetne zarówno do pieczenia, duszenia, jak i do sałatek. Bardzo smaczne.
2. Lord - ziemniaki wyjątkowo dobre jako składnik sałatek - o zwartym, trzymającym wilgoć miąższu, który się nie rozpada w trakcie gotowania.
3. Irys - ziemniaki o białym miąższu i jasnej skórce. Ładnie wyglądają pokrojone lub pieczone w mundurku. Uniwersalne, nadają się do wielu dań.
Czy wiesz, że..
- Ziemniaki są źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. potasu oraz magnezu. Aby nie traciły cennych wartości, warto gotować je na parze zamiast tradycyjnie w wodzie (wtedy wylewamy wraz z nią cenne składniki).
- Ziemniaki są niskokaloryczne (77 kcal w 100 g). Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie. Mają także właściwości zasadotwórcze.
Nadziewane:
Składniki:
●2-3 duże młode ziemniaki
●2-3 łyżeczki oleju
●4-6 łyżek startego żółtego sera
●6 plasterków szynki pokrojonej w kostkę
●mała cebula, posiekana w kostkę
● sól, pieprz
●natka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, osusz, zawiń w folię alum. i piecz w 200ºC ok. godz. (sprawdzając, czy są miękkie). Następnie ostudź, odkrój wierzch, wydrąż częściowo miąższ, wymieszaj z usmażoną na oleju szynką i cebulą, dopraw.
2. Posyp serem, zapiecz. Udekoruj.
Zapiekane z boczkiem:
●1 kg młodych ziemniaków
●1/4 kostki masła
●kilka plastrów wędz. boczku
●z. czosnku
●szczypiorek
●sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, rozmaryn
● kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, natnij w poprzek. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Masło utrzyj z czosnkiem i przyprawami, posmaruj ziemniaki. Nakryj folią alum. i piecz w 200ºC ok. godz. Odkryj, dopiecz na złoto.
2. Podaj ze śmietaną, szczypiorkiem, ze skwarkami z boczku.