Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem ciekawostek na jej temat.

Pizza
Pizza123RF/PICSEL

W różnych krajach inna

W Japonii pizza ma postać smażonego na blasze naleśnika i nazywa się okonomiyaki. Najczęściej wybierane tu dodatki to warzywa, ryby i owoce morza. Z kolei we Francji, a dokładnie w Alzacji, niezwykle popularne jest danie o nazwie tarte flambée. Lubią je też mieszkańcy południowych Niemiec - tu nazywa się je flammekueche. Jego charakterystyczne dodatki to cebula, boczek cięty w drobne słupki i śmietana. Pizzę przypomina także przysmak węgierski o nazwie langosz. Ma postać chlebowego placka smażonego w głębokim oleju, obsypanego tartym serem, polanego śmietaną, z dodatkiem boczku i ziół. Australijczycy z kolei, choć jedzą bardziej "tradycyjną" pizzę, chętnie umieszczają na niej jajka. To jeden z popularniejszych dodatków.

Największa pizza

Według Księgi rekordów Guinnessa, największa pizza w historii (ponad 1261 m2) została zrobiona w 2012 roku przez 5 włoskich kucharzy. Nazwali ją Ottavia i - co ciekawe - była w 100 procentach bezglutenowa! Do jej przyrządzenia zużyli prawie 10 tysięcy kilogramów mąki, 5 tysięcy litrów sosu pomidorowego i ponad 4 tysiące kilo sera.

Włoskie wydanie

Tu nie kupisz pizzy na kawałki, a jedynie w całości. Grube ciasto we Włoszech uchodzi z kolei niemal za obrazę tego popularnego dania. Poza tym - pizza nie musi być wcale okrągła! Oryginalny włoski przysmak kroi się też często w prostokąty. Ta odmiana nazywa się pizza al taglio.

Neapolitana pod nadzorem

W 1984 roku powstało Associazione Verace Pizza Nepoletana, czyli Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy, które stoi na straży nieskazitelności oryginalnego przepisu. Każdy, kto chce we Włoszech swoją pizzę nazwać autentyczną neapolitaną, musi się upewnić, że potrawa spełnia określone reguły, m.in. ma średnicę 30- 35 cm, uniesione brzegi bez śladu przypalenia, ciasto jest miękkie i elastyczne, robione całkowicie ręcznie (zakazane nawet użycie wałka!). To tylko niektóre z wymogów.

Rekordowy "pożeracz"

100 kilogramów pizzy zjadł jej największy amator zaledwie w tydzień! Taki rekord Włoch Cristian Dumitru pobił w 2006 roku i od tego czasu nie znalazł się śmiałek, który ośmieliłby się stanąć z nim w szranki. Najszybciej z kolei pizzę zjadł Nowozelandczyk Josh Anderson, który pochłonął cały 30-centymetrowy placek w ciągu zaledwie minuty i 45 sekund!

Polskie gusta

Z zebranych przez PizzaPortal.pl danych wynika, że w Polsce do najchętniej wybieranych rodzajów pizzy należą: capriciosa, margherita, hawajska i pepperoni. Ulubione dodatki to natomiast pieczarki, ser, szynka, ananas i salami. W wyborze sosu jesteśmy dość jednomyślni - zdecydowanym faworytem jest tu czosnkowy. Często jednak sięgamy również po pomidorowy, ostry i czosnkowo-koperkowy.

Gdzie najwięcej pizzożerców?

Dania kuchni włoskiej (wśród których zdecydowanie króluje pizza) stanowią 52 procent wszystkich zamówień z dowozem. Najwięcej pizzy jedzą mieszkańcy Łodzi, Gdańska, Krakowa i Warszawy, na piątym miejscu jest Poznań, dalej Gdynia, Wrocław, Toruń, Białystok i Bydgoszcz. Średnia cena tego popularnego dania to 29 zł, a najczęściej wybierana średnica wynosi 42 cm.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas