Sięgnij po arbuza

Jest doskonały na upalne dni. Sięgną po niego z przyjemnością i dorośli, i dzieci. Arbuza możesz podać dzidziusiowi, który skończył dziewiąty miesiąc.

Jest pyszny! Prawda?
Jest pyszny! Prawda? 123RF/PICSEL

Arbuz dostarczy nam przeciwutleniaczy takich jak: likopen, beta-karoten, luteina czy zeaksantyna. Ich działanie opóźnia proces starzenia komórek i hamuje rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Z uwagi na działanie moczopędne arbuz zalecany jest osobom borykającym się w dolegliwościami nerek, jak i nawracającymi infekcjami układu moczowo-płciowego.

Na deser 

Jak w przypadku wszystkich owoców warto zachować minimum dwie godziny przerwy po posiłku zanim sięgniemy po arbuza.

Jego sok przyspiesza otwieranie odźwiernika żołądka i jeśli zalegają w nim ciągle niestrawione treści pokarmowe - zostaną one przesunięte w tym stanie do dwunastnicy. Ból brzucha niemal gwarantowany.

Dotyczy to również jedzenia arbuza razem z owocami takimi jak wiśnie czy czereśnie.

Zmysłowe smaki: Tort z arbuza INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas