Siekane gołąbki z kapustą pekińską

Idealny przepis dla wszystkich, którzy kochają gołąbki, a zawijanie farszu w liście kapusty ich przerasta. Są równie smaczne, a o wiele łatwiejsze do przygotowania.

Siekane gołąbki z kapustą pekińską
Siekane gołąbki z kapustą pekińską123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobno kapustę pekińską, ugotowany ryż, obraną i startą na tarce marchewkę, poszatkowaną cebulę, jajko i 1-2 łyżki posiekanej drobno natki. Wyrób masę.

2. Dodaj tyle mąki, by dało się lepić gołąbki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Formuj owalne gołąbki. Oprósz je mąką, obsmaż na oleju.

3. Podlej wodą, duś 40 min. Powstały sos zapraw przecierem. Podawaj do mięsa.

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas