Silnie toksyczne dla wątroby. Tego połączenia na grilla unikaj jak arszeniku
Wreszcie nadeszły cieplejsze dni, a to oznacza, że nad naszym krajem zaczął unosić się zapach grillowanych potrawy. Wiele przygotowywanych w ten sposób dań jest o wiele zdrowszych niż potrawy usmażone na patelni. Jednak niektórych produktów żywnościowych podczas grilla nie powinniśmy łączyć, bo są jak trucizna dla naszej wątroby.
Najgorsze połączenie na grilla. Jest silnie toksyczne dla wątroby
Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że kiełbasa z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie piwa. Wielu naszych rodaków uwielbia to połączenie, tymczasem dla wątroby jest ono silnie toksyczne.
Jeśli łączymy piwo z kiełbasą, bądź innym tłustym mięsem, stawiamy nie lada wyzwanie przed naszą wątrobą. Złocisty trunek należy do napojów wysokokalorycznych i powoduje odkładanie się tłuszczu trzewnego, który oblepia narządy wewnętrzne. Ponadto piwo zawiera alkohol, który nasz organizm traktuje jako truciznę, toteż wątroba zaczyna trawić go w pierwszej kolejności. Dlatego tłuszcze nasycone i zły cholesterol zawarte w mięsie nie są traktowane priorytetowo i ich nadmiar zostaje odłożony w organizmie. Trujący alkohol i ciężkostrawna kiełbasa w połączeniu działają niczym toksyna na naszą wątrobę, która może mieć duże problemy, aby sobie z nimi poradzić.
Szukasz nietypowego pomysłu na dania z grilla? Inspiracje znajdziesz w artykule: "Wrzuć na grilla zamiast kiełbasy. Goście będą zachwyceni
Warzywa z majonezem
Często obok grillowanego mięsa na nasze stoły trafiają sałatki ziemniaczane lub warzywne suto zalane majonezem. To także niekorzystne połączenie. Pomijając fakt, że ten biały dodatek zawiera także tłuszcz, więc w połączeniu z czerwonym mięsem stanowi tłuszczową bombę dla naszej wątroby, to jest on... słodki! W jednej łyżce kupionego w sklepie majonezu mieści się 1 gram cukru, a w przypadku wersji light aż 4 gramy! Co prawda, jeśli jemy majonez okazjonalnie, to nie będzie on dla nas szkodliwy, jednak w dużych ilościach podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego jeśli chcemy podać do grillowanego obiadu sałatkę, najlepiej przygotować ją z oliwą lub postawić na grillowane warzywa.
Jak przygotować warzywa z grilla, dowiesz się z artykułu: "Grillowane warzywa. 5 przepisów, które zawsze się sprawdzą