Wątroba jest organem wielozadaniowym i pełni kluczowe funkcje w organizmie. Odpowiada m.in. za wytwarzanie żółci, produkcję białek, syntezę cholesterolu i trójglicyderów, uczestniczy w istotnych procesach metabolicznych (rozkłada węglowodany w glukozę) i termoregulacji, magazynuje witaminy i składniki mineralne oraz aktywnie partycypuje w detoksykacji. Niestety nie jest unerwiona, dlatego gdy szwankuje i przestaje działać prawidłowo, nie daje o sobie znać bólem. Jednym z największych zagrożeń dla wątroby jest jej stłuszczenie. Schorzenie to - określane niesłusznie wyłącznie chorobą alkoholików - dotyka rzesze pacjentów i spowodowane jest głównie złym stylem życia, nieprawidłową dietą, nadwagą i otyłością. Wykryć je trudno, bo przebiega praktycznie bezobjawowo, a jeśli jest nieleczone, prowadzi do zapalenia wątroby i marskości organu. Czym jest stłuszczenie wątroby? Kto jest najbardziej na nie narażony? Na jakie symptomy należy zwrócić uwagę? Co trzeba zmienić w diecie?