Skrzydełka na ostro z plastrami boczku
Wyśmienite!
Sposób przygotowania
1. Skrzydełka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem. Posól je i popieprz, posyp obficie słodką papryką, oprósz tymiankiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie owiń je szczelnie plastrami boczku, piecz w temp. 180°C przez 40 minut.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Gdy zamienisz je na mango - owoc obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Dymkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle klarowanym podduś cebulę z solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodaj pomidory (lub mango), podsmaż aż puszczą sok. Dodaj sos chilli, całość przypraw do smaku.
3. Sos podawaj w miseczce, ustawionej obok talerza ze skrzydełkami.