Reklama

Reklama

Skrzydełka na ostro z plastrami boczku

Wyśmienite!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Sos: 4 żółte pomidory (możesz je zastąpić dojrzałym owocem mango)
  • łyżka ostrego sosu chilli
  • cebula dymka
  • szczypta cukru
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Skrzydełka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem. Posól je i popieprz, posyp obficie słodką papryką, oprósz tymiankiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie owiń je szczelnie plastrami boczku, piecz w temp. 180°C przez 40 minut. 

2. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Gdy zamienisz je na mango - owoc obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Dymkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle klarowanym podduś cebulę z solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodaj pomidory (lub mango), podsmaż aż puszczą sok. Dodaj sos chilli, całość przypraw do smaku. 

3. Sos podawaj w miseczce, ustawionej obok talerza ze skrzydełkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje