Skrzydełka w winie
Jeśli uważasz, że daniem z kurczaka nie uda ci się olśnić domowników, jesteś w błędzie!
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 2 pory
- marchewka
- kilka łodyg selera naciowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Skrzydełka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Do garnka wrzuć pokrojoną w paski marchewkę, łodygi selera naciowego, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodaj masło, duś warzywa kilka minut. Dodaj skrzydełka, podlej szklanką wody, duś 20 minut.
2 W drugim garnku podgrzej wino, sos sojowy, miód. Skrzydełka wyjmuj z garnka z warzywami i obgotowuj w drugim garnku tak, by całe były w sosie. Podawaj z duszonymi warzywami.