Skrzydełka z miodem na ostro
Możesz ozdobić je gałązkami natki pietruszki.
Składniki
- skrzydełka kurczaka
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- pół czerwonej i zielonej papryki
- po pół puszki kukurydzy i krojonych pomidorów
Przygotowanie
Z miodu, sosu sojowego, oliwy, ostrej papryki, soli oraz pieprzu przygotowujemy marynatę. Smarujemy nią umyte, osuszone skrzydełka i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. 2. Zmacerowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy ok. 35 minut w 190ºC. 3. W międzyczasie papryki kroimy w plastry. Do rondelka wkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pomidory i paprykę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie wykładamy je na półmisek. 4. Na warzywa kładziemy upieczone skrzydełka i od razu podajemy.