Śledź dla odważnych

Na polskim stole niewątpliwie króluje. Lubimy go w najprostszej postaci – w oleju z cebulą. Jednak coraz śmielej łączymy go też w nowe kombinacje smaków. Proponujemy dwa pyszne przepisy. Dla tradycjonalistek i zuchwałych!

Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Śledź schowany pod cebulką z balsamico

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 300 g matjasów
  • czerwona cebula
  • 100 g marynowanych cebulek
  • 200 g czerwonej fasolki z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół cytryny
  • posiekana natka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

1. Ugotuj ziemniaki z osolonym wrzątku, następnie je odcedź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Filety pokrój w kawałki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plasterki.

2. Opłucz fasolkę i osusz. Wymieszaj oliwę z octem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wymieszaj ziemniaki z filetami śledziowymi, czerwoną cebulą, marynowanymi cebulkami, fasolką i dressingiem. Na koniec udekoruj natką i wstaw do lodówki na godzinę.

Marchewkowe matjasy z rodzynkami

SKŁADNIKI:

  • 200 g matjasów
  • 3 marchewki
  • 100 g rodzynek
  • puszka

krojonych pomidorów

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

    1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i wrzuć startą marchew. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, 5 minut. Dodaj rodzynki, pomidory. Zamieszaj i duś pod przykryciem około 15 minut.

    2. Matjasy pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z marchewką. Dopraw oliwą, octem i pieprzem.

    Olivia
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas