Śledź dla odważnych
Na polskim stole niewątpliwie króluje. Lubimy go w najprostszej postaci – w oleju z cebulą. Jednak coraz śmielej łączymy go też w nowe kombinacje smaków. Proponujemy dwa pyszne przepisy. Dla tradycjonalistek i zuchwałych!
Śledź schowany pod cebulką z balsamico
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 g matjasów
- czerwona cebula
- 100 g marynowanych cebulek
- 200 g czerwonej fasolki z puszki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- pół cytryny
- posiekana natka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Ugotuj ziemniaki z osolonym wrzątku, następnie je odcedź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Filety pokrój w kawałki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plasterki.
2. Opłucz fasolkę i osusz. Wymieszaj oliwę z octem, sokiem z cytryny i pieprzem. Wymieszaj ziemniaki z filetami śledziowymi, czerwoną cebulą, marynowanymi cebulkami, fasolką i dressingiem. Na koniec udekoruj natką i wstaw do lodówki na godzinę.
Marchewkowe matjasy z rodzynkami
SKŁADNIKI:
- 200 g matjasów
- 3 marchewki
- 100 g rodzynek
- puszka
krojonych pomidorów
świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i wrzuć startą marchew. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, 5 minut. Dodaj rodzynki, pomidory. Zamieszaj i duś pod przykryciem około 15 minut.
2. Matjasy pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z marchewką. Dopraw oliwą, octem i pieprzem.