Reklama

Reklama

Śledź pod pierzynką

Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, kojarzona z obchodami Nowego Roku, ale nie tylko. Nadaje się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości, może też zastąpić kolację.

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 burak
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 250 g majonezu
  • 2 płaty solonego śledzia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

1. Śledzie moczymy przez noc w mleku. 

2. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo.

3. Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłko. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłko, buraka i marchewkę. Ścieramy ugotowane jajko (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.

4. Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem, następnie cienka warstwa majonezu, potem starte, lekko posolone ziemniaki, dalej - kolejna warstwa majonezu, starta marchewka, starte jabłko, starty burak i ostatnia porcja majonezu, wierzch dekorujemy startym jajkiem. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje