Śledź pod pierzynką
Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, kojarzona z obchodami Nowego Roku, ale nie tylko. Nadaje się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości, może też zastąpić kolację.

Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 burak
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 250 g majonezu
- 2 płaty solonego śledzia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
1. Śledzie moczymy przez noc w mleku. 2. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo.3. Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłko. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłko, buraka i marchewkę. Ścieramy ugotowane jajko (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.4. Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem, następnie cienka warstwa majonezu, potem starte, lekko posolone ziemniaki, dalej - kolejna warstwa majonezu, starta marchewka, starte jabłko, starty burak i ostatnia porcja majonezu, wierzch dekorujemy startym jajkiem. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.