Śledź pod pierzynką
Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, kojarzona z obchodami Nowego Roku, ale nie tylko. Nadaje się na wszelkie mniejsze i większe uroczystości, może też zastąpić kolację.
1. Śledzie moczymy przez noc w mleku.
2. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo.
3. Ziemniaki studzimy, obieramy. Obieramy jabłko. Na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki, jabłko, buraka i marchewkę. Ścieramy ugotowane jajko (je odstawiamy, posłuży do dekoracji). Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie.
4. Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką oliwy, posypane pieprzem, następnie cienka warstwa majonezu, potem starte, lekko posolone ziemniaki, dalej - kolejna warstwa majonezu, starta marchewka, starte jabłko, starty burak i ostatnia porcja majonezu, wierzch dekorujemy startym jajkiem. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.