Śledź smażony w cieście
Doskonałe z pieczywem i surówką.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag śledzi świeżych, - 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego), - 10 dag mąki, - 1 jajko, - sól, - olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Śledzie oczyszczam, usuwam wnętrzności i głowy. Następnie opłukuję je w zimnej wodzie i osuszam. Przekrawam na pół tworząc pojedyncze płaty. Odrobinę solę po obu stronach. 2. Teraz przygotowuję ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka wrzucam do wysokiego naczynia i mieszam za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsypuję odrobinę soli dla złamania smaku. 3. Na patelni podgrzewam olej. Kawałki śledzia zanurzam w cieście i wkładam na patelnię. Smażę je na gorącym oleju na złoty kolor. 4. Podaję na gorąco z pieczywem i sezonową surówką. Każdą porcję można udekorować gałązkami ziół lub plasterkami rzodkiewki.