Śledź w oleju
Składniki: 20 dag filetów śledziowych, duża cebula, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), olej słonecznikowy.
Przyrządzanie
Wymoczone filety pokroić na paski szerokości półtora centymetra. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie talarki, zalać wrzątkiem. Odsączyć po dwóch minutach, ostudzić. Układać w słoju lub naczyniu kamionkowym naprzemian warstwami śledzie i cebulę. Każdą warstwę posypać pieprzem. Zalać olejem zawartość słoja tak, by wszystkie warstwy były dokładnie zakryte. Zakręcić słój (lub zakryć naczynie kamionkowe), odstawić do lodówki. Podawać na drugi dzień z pieczywem.
Tekst pochodzi z gazety Dzień dobry
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!