Śledź z cebulką, szczypiorkiem i sałatą

Idealny na przystawkę.

Śledź z cebulką, szczypiorkiem i sałatą
Śledź z cebulką, szczypiorkiem i sałatą123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 3 średnie cebule
  • szczypiorek
  • szklanka mleka
  • olej
  • cytryna
  • liście sałaty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry. Śledzie umyj, mocz w wodzie, później w mleku przez 30 minut. Pokrój w cząstki. Delikatnie wkładaj do słoika kawałki śledzia naprzemiennie z plastrami cebuli, zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Całość zalej olejem, tak aby przykrył wszystkie składniki.

2. Zakręć słoik, odstaw do lodówki na minimum godzinę. Na półmisku układaj liście sałaty, rozłóż cząstki śledzia, całość udekoruj cytryną, szczypiorkiem i surową cebulą.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas