Śledzie w cytrusach
Tak przygotowane smakują idealnie!

Składniki
- 3 śledzie typu matias
- 300 ml mleka
- 3 limonki (lub 1 limonka i 2 pomarańcze)
- 2 cytryny (ewentualnie 1 mandarynka)
- 4 goździki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kolorowy pieprz
- listek laurowy
- 1/2 czerwonej cebuli
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namocz śledzie w mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnego dnia opłucz je i osusz. Pokrój na kawałki. Z umytych i sparzonych owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj wszystko do śledzi, dopraw kolorowym pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij śledzie z marynaty i zalej 2 łyżkami oliwy. Limonki i cebulę pokrój w talarki w kostkę. Układaj warstwami cytrusy, śledzie i cebulę. Wierzchnią warstwę udekoruj paskami skórki z cytrusów, goździkami i kolorowym pieprzem.