Śledzie w śmietanie

Pyszna przystawka.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 50 dag solonych śledzi (filetów),
- 15 dag jabłek,
- sok z cytryny,
- 15 dag cebuli,
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- pęczek koperku,
- jabłko i cytryna do dekoracji,
- sól, pieprz ziołowy,
- słodka mielona papryka

Przygotowanie:

1. Filety zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie zmienić wodę. Na koniec można jeszcze przez pół godziny moczyć je w zimnym mleku. Następnie pokroić na dzwonka.
2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kosteczkę. Natychmiast skropić sokiem z cytryny.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, ułożyć na sitku, oprószyć cukrem, odstawić na 2-3 minuty, następnie przelać dużą ilością wrzątku. Przestudzić. Cebulę wymieszać z jabłkami. Dodać dzwonka śledzi. Przyprawić, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Dokładnie wymieszać. Włożyć do słoika, zakręcić i na godzinę wstawić do lodówki.
4. Śmietankę kremówkę ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje