Śledzie w śmietanie
Pyszna przystawka.

Składniki na 4 porcje:
- 50 dag solonych śledzi (filetów), - 15 dag jabłek, - sok z cytryny, - 15 dag cebuli, - 1 szklanka śmietanki kremówki, - 3 łyżki kwaśnej śmietany, - pęczek koperku, - jabłko i cytryna do dekoracji, - sól, pieprz ziołowy, - słodka mielona papryka
Przygotowanie:
1. Filety zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin. W tym czasie kilkakrotnie zmienić wodę. Na koniec można jeszcze przez pół godziny moczyć je w zimnym mleku. Następnie pokroić na dzwonka. 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kosteczkę. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, ułożyć na sitku, oprószyć cukrem, odstawić na 2-3 minuty, następnie przelać dużą ilością wrzątku. Przestudzić. Cebulę wymieszać z jabłkami. Dodać dzwonka śledzi. Przyprawić, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Dokładnie wymieszać. Włożyć do słoika, zakręcić i na godzinę wstawić do lodówki. 4. Śmietankę kremówkę ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!