Reklama

Reklama

Śledzie z jabłkami po rosyjsku

Pyszne śledziki z kuchni rosyjskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 4 płaty śledziowe,
- 1/2 słoiczka majonezu,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 czerwone cebule,
- 2 korniszony,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 pęczek koperku,
- kilka listków sałaty,
- 6 plastrów cytryny,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Korniszony pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, rozdrobniony koperek i korniszony. Sos śmietanowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
2. Cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem i ułóż na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny oraz odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. Przed podaniem udekoruj listkami sałaty.
Przygotowanie 35 minut
Porcja 475 kcal

Reklama

TU ZNAJDZIESZ INNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje