Śledzie z jabłkami po rosyjsku

Pyszne śledziki z kuchni rosyjskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 4 płaty śledziowe,
- 1/2 słoiczka majonezu,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 czerwone cebule,
- 2 korniszony,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 pęczek koperku,
- kilka listków sałaty,
- 6 plastrów cytryny,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Korniszony pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, rozdrobniony koperek i korniszony. Sos śmietanowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
2. Cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem i ułóż na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny oraz odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. Przed podaniem udekoruj listkami sałaty.
Przygotowanie 35 minut
Porcja 475 kcal