Śledzie z jabłkami po rosyjsku
Pyszne śledziki z kuchni rosyjskiej.

Składniki na 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe, - 1/2 słoiczka majonezu, - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, - 5 ziarenek ziela angielskiego, - 2 czerwone cebule, - 2 korniszony, - 2 kwaśne jabłka, - 1 pęczek koperku, - kilka listków sałaty, - 6 plastrów cytryny, - sól, - pieprz, - szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Korniszony pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, rozdrobniony koperek i korniszony. Sos śmietanowy przypraw solą, pieprzem i cukrem. 2. Cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem i ułóż na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny oraz odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. Przed podaniem udekoruj listkami sałaty. Przygotowanie 35 minut Porcja 475 kcal