Śledzie z jabłkiem i śmietaną
Świetna przekąska w nietypowym wydaniu

Składniki
- 1 kg solonych filetów ze śledzia
- 2 jabłka
- śmietana 18 proc. odrobina cynamonu
- natka pietruszki
Składniki
na marynatę
- woda
- 2–3 marchewki
- kilka cebul
- kilka liści laurowych
- ziele angielskie
- cukier
- ocet
- trochę oleju
Sposób przygotowania
1. Zagotuj wodę z pokrojoną marchwią, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmij ją z ognia, wrzuć kilka pokrojonych w talarki cebul, dopraw cukrem i octem – kieruj się własnym smakiem. Dodaj 2–3 łyżki oleju. Śledzie opłucz i zalej zimną marynatą. Szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na min. 3 dni. Tuż przed podaniem wyjmij kilka płatów z marynaty, odsącz, pokrój na kawałki, ułóż na półmisku.2. Oprósz cynamonem, przykryj warstwą jabłek, obranych i utartych na tarce o dużych oczkach i warstwą śmietany. Posyp natką.