Śledzie zielone mojej Mamy

Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały - są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  •  1 kg śledzi zielonych (filetów)
  •  1 szklanka wody
  •  125 ml oleju
  •  125 ml octu
  •  3 czubate łyżki keczupu
  •  3 łyżki cukru
  •  1 łyżka soli
  •  2 liście laurowe
  •  6 ziaren ziela angielskiego
  •  4 duże cebule

Przygotowanie:
1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki.
2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty.
3. Dodajemy śledzie i gotujemy nie więcej niż minutę aby śledzie się nie rozpadły.
4. Delikatnie przekładamy śledzie z zalewą do pojemnika z przykrywką, studzimy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.  Źródło: Zmysłowe smaki

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas