Składniki: - 250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz firmy SEKO . (1 opakowanie), - 5 średnich ugotowanych ziemniaków, - 1 średnia cebula, - 2 średnie kiszone ogórki, - 100g rodzynek, - 1 mały pęczek koperku, - 250ml kwaśnej śmietany, - sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.