Ślimaczki z serkiem waniliowym

Najlepsze domowe bułeczki

Bułeczki z rodzynkami i serkiem
Bułeczki z rodzynkami i serkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rodzynki przebierz, opłucz i osącz. Potem przesyp do miseczki. Zalej sokiem jabłkowym i odstaw na godzinę, by spęczniały. Suszone morele oraz kandyzowane ananasy pokrój w drobną kostkę. 

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miseczki. Dodaj cukier waniliowy oraz masło pokrojone na kawałeczki. Dołóż serek waniliowy (dzięki niemu ciasto, nawet bez dodatku żółtek, będzie miękkie, puszyste i długo świeże). Szybko rękoma zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 

3. Rodzynki osącz, wymieszaj z morelami i ananasami. Ciasto prze- łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go bakaliami. Zwiń. Rulon pokrój w plasterki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 ºC. Ciastka piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu studź je kilka minut na blasze. Potem przełóż na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas