Śliwka z boczkiem

Sylwestrowa przekąska.

Boczek i śliwka - duet idealny!
Boczek i śliwka - duet idealny!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag boczku wędzonego
  • 15 dag śliwek wędzonych
  • kilka jabłek
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Wykałaczki namocz na pół godziny w zimnej wodzie. Boczek cienko pokrój. Jeśli kupiłaś paczkowany, cienko krojony, delikatnie oddzielaj od siebie plastry. Śliwki układaj na brzegu plastra boczku, roluj i dokładnie zepnij wykałaczką, by się nie rozpadały. Posyp solą i pieprzem.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C, Koreczki ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca. Możesz je również usmażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe przystawki możesz wbijać w ćwiartki jabłek.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas