Śliwki pod kruszonką - świetny przepis Ewy Wachowicz

Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz

  • 1½ kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 kieliszek wina śliwkowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  1. Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha). 
  2. Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią też regulować gęstość kruszonki. 
  3. Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła. Posiekać. 
  4. Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić. 
  5. Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
  6. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. 
  7. Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir. 
  8. Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina). 
  9. Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
  10. Przełożyć do foremki (Ewa używa formy ceramicznej o wymiarach 32 cm x 22 cm).
  11. Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła).
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
"Wydarzenia": Jedni zostawiają, inni zabierają. W Gdańsku ruszyła akcja "Bank Słoików"Polsat NewsPolsat News