Śliwki pod kruszonką - świetny przepis Ewy Wachowicz
To jeden z prostszych przepisów na szybkie przygotowanie pysznego deseru. Ewa Wachowicz proponuje dwa sposoby na śliwki pod kruszonką. Przepis jest jeden, ale sposoby dwa. Sprawdź!
Śliwki pod kruszonką - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1½ kg śliwek węgierek
- 1 łyżka masła
- 3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 kieliszek wina śliwkowego
Kruszonka:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
Opis przygotowania:
- Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę (można użyć zwykłej, ale na krupczatce kruszonka jest bardziej krucha).
- Garść odsypać na bok - ta mąka posłuży do podsypywania, można nią też regulować gęstość kruszonki.
- Dodać cukier brązowy oraz waniliowy i kostkę zimnego masła. Posiekać.
- Gdy powstanie kruszonka, wyrobić ciasto - powinno się ledwo kleić.
- Ulepić kulkę, włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na ½ godziny (w lodówce trzeba chłodzić przez 2 godziny).
- Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić węgierki, dodać goździki, cynamon i imbir.
- Mieszając podlać winem śliwkowym (można użyć jakiegokolwiek słodkiego, białego wina).
- Podsmażać do momentu, aż alkohol odparuje.
- Przełożyć do foremki (Ewa używa formy ceramicznej o wymiarach 32 cm x 22 cm).
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i pokruszyć je na wierzch - tak, by równomiernie pokryło śliwki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, by kruszonka dobrze się zapiekła).
UWAGA: Można też pominąć "etap patelni" i śliwki z przyprawami nałożyć wprost do formy. Nie podlewamy wtedy winem, bo owoce i tak puszczą sok, więc w deserze byłoby za dużo wilgoci.
Zobacz też: Dania z pomidorów. Przepisy Ewy Wachowicz