Śliwkowe ciasto z kruszonką
Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki kefiru
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 dag mrożonych śliwek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- szklanka mąki krupczatki
- 10 dag masła
- pół szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na godzinę. Ze składników na kruszonkę zagnieć ciasto, zawiń w folię, włóż do lodówki. Śliwki wymieszaj z cukrem, odstaw. Zlej sok, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, wymieszaj ze śliwkami.
2. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę, na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wyjmij ciasto, wierzch posyp startą kruszonką, piecz 20 minut.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny