Reklama

Reklama

Śliwkowe ciasto z kruszonką

Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki kefiru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 dag mrożonych śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • szklanka mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na godzinę. Ze składników na kruszonkę zagnieć ciasto, zawiń w folię, włóż do lodówki. Śliwki wymieszaj z cukrem, odstaw. Zlej sok, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, wymieszaj ze śliwkami.

2. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę, na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wyjmij ciasto, wierzch posyp startą kruszonką, piecz 20 minut.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje