Śliwkowe ciasto z kruszonką

Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach.

Śliwkowe ciasto z kruszonką
Śliwkowe ciasto z kruszonkąPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki kefiru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 dag mrożonych śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • szklanka mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Do kefiru wsyp kaszę, wymieszaj, dodaj cukier i jajka, zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na godzinę. Ze składników na kruszonkę zagnieć ciasto, zawiń w folię, włóż do lodówki. Śliwki wymieszaj z cukrem, odstaw. Zlej sok, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, wymieszaj ze śliwkami.

2. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem, wlej masę, na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Wyjmij ciasto, wierzch posyp startą kruszonką, piecz 20 minut.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas