Śliwkowe crumble

Zapiekany deser, a dokładniej zapiekany ze śliwką - bo ta najlepiej smakuje podczas jesieni i zimy, znają prawie wszyscy. Jakże oczywiste połączenie składników, które są znane i lubiane, daje niesamowicie aromatyczną i słodką przekąskę.

Składniki

  • Śliwkowe crumble
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g płatków owsianych
  • 250 g płatków migdałowych
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • do podania: serek mascarpone

Sposób przygotowania

Z masła, płatków owsianych i migdałowych oraz 5 łyżek cukru zagniatamy kruszonkę. Masę wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy je z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu. Śliwki przekładamy do 2 foremek do zapiekania. Posypujemy pokruszoną kruszonką i zapiekamy 20 minut w 200 st. Serwujemy na ciepło, np. z łyżką serka mascarpone.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje