Śliwkowe tarty na kruchym cieście

Właśnie teraz śliwki są najbardziej pachnące, soczyste i słodkie. Otulone delikatnym ciastem smakują wprost rewelacyjnie!

Budyniowy jeżyk
Budyniowy jeżyk123RF/PICSEL

Budyniowy jeżyk

Podstawowy spód

1. Na stolnicę przesiej 2 szkl. mąki pszennej. Dodaj pokrojone zimne masło (20 dag), wsyp 1/2 szkl. cukru. Dolej ok. 2 łyżek zimnej wody. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki.

2. Do posiekanych składników wbij  1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. Formę do tarty dobrze wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Placek przenieś na wałku do formy.

4. Ciasto dociśnij do spodu oraz brzegu formy (ew. odetnij wystające brzegi i wytnij z nich dekoracje). Podpiecz (15 minut w 200 st.) albo od razu nałóż nadzienie i upiecz według przepisu.

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto, tak jak w przepisie podstawowym. Formę (śr. 28 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek (śred. 32 cm), podsypując mąką. Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie śliwki umyj, wytrzyj. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Schłodzony kruchy spód wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz go 12-15 minut.

3. W tym czasie z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj go z wiórkami kokosowymi. Od razu rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Wetknij cząstki śliwek. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. Ponownie wstaw tartę i piecz jeszcze 25 minut.

Tarta migdałowa z marcepanem

Tarta migdałowa z marcepanem
Tarta migdałowa z marcepanem123RF/PICSEL

Podstawowy spód

1. Na stolnicę przesiej 2 szkl. mąki pszennej. Dodaj pokrojone zimne masło (20 dag), wsyp 1/2 szkl. cukru. Dolej ok. 2 łyżek zimnej wody. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki.

2. Do posiekanych składników wbij 1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. Formę do tarty dobrze wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Placek przenieś na wałku do formy.

4. Ciasto dociśnij do spodu oraz brzegu formy (ew. odetnij wystające brzegi i wytnij z nich dekoracje). Podpiecz (15 minut w 200 st.) albo od razu nałóż nadzienie i upiecz według przepisu.

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników i mielonych migdałów przygotuj kruche ciasto, tak jak w przepisie podstawowym. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

2. W tym czasie przygotuj  nadzienie do tarty: śliwki umyj,  i cukrem pudrem. Masę wymieszaj z aromatem migdałowym oraz mąką pszenną. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj kółko o śred. ok. 30 cm.

3. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o śred. ok. 34 cm. Przenieś go na blachę  z narysowanym kółkiem. Placek posmaruj masą z marcepana, pozostawiając wolny brzeg (ok. 4 cm). Ułóż śliwki (ciasto jedna przy drugiej), formując rozetę. Nieposmarowany masą brzeg zawiń do środka. 

4. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190 st. Piecz ok. 35 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni.

Węgierkowa tarta z kratką

Węgierkowa tarta z kratką
Węgierkowa tarta z kratką123RF/PICSEL

Podstawowy spód

1. Na stolnicę przesiej 2 szkl. mąki pszennej. Dodaj pokrojone zimne masło (20 dag), wsyp 1/2 szkl. cukru. Dolej ok. 2 łyżek zimnej wody. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki.

2. Do posiekanych składników wbij 1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę.

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników przygotuj kruche ciasto, tak jak w przepisie podstawowym. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

2. Śliwki umyj, rozetnij wzdłuż, usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Wymieszaj je z 1/4 szkl. mielonych orzechów  i z powidłami. Formę do tarty (o śr. 28 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy posypanej mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj  na placek (o śr. 32 cm). Wylep nim formę.

3. Spód z kruchego ciasta posyp resztą orzechów. Potem rozsmaruj na nim masę śliwkową. Pozostałe ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Placek potnij na paseczki (szer. 2 cm). Ułóż  z nich kratkę na wierzchu tarty. Posyp płatkami migdałów.

4. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut, aż wierzch tarty ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas