Reklama

Reklama

Śliwkowe tarty na kruchym cieście

Właśnie teraz śliwki są najbardziej pachnące, soczyste i słodkie. Otulone delikatnym ciastem smakują wprost rewelacyjnie!

Budyniowy jeżyk

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie i chłodzenie

Składniki - spód:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki - masa:

  • 60-70 dag śliwek
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. drobnych wiórków kokosowych

Składniki - dodatkowe:

  • mąka do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do formy

Podstawowy spód

1. Na stolnicę przesiej 2 szkl. mąki pszennej. Dodaj pokrojone zimne masło (20 dag), wsyp 1/2 szkl. cukru. Dolej ok. 2 łyżek zimnej wody. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki.

Reklama

2. Do posiekanych składników wbij  1 jajko. Potem całość zagnieć rękoma. Z kruchego ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. Formę do tarty dobrze wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Placek przenieś na wałku do formy.

4. Ciasto dociśnij do spodu oraz brzegu formy (ew. odetnij wystające brzegi i wytnij z nich dekoracje). Podpiecz (15 minut w 200 st.) albo od razu nałóż nadzienie i upiecz według przepisu.

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników przygotuj ciasto, tak jak w przepisie podstawowym. Formę (śr. 28 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na placek (śred. 32 cm), podsypując mąką. Wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie śliwki umyj, wytrzyj. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Schłodzony kruchy spód wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz go 12-15 minut.

3. W tym czasie z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj gęsty budyń. Wymieszaj go z wiórkami kokosowymi. Od razu rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Wetknij cząstki śliwek. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 st. Ponownie wstaw tartę i piecz jeszcze 25 minut.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje