Śliwkowe tarty na kruchym cieście

Budyniowy jeżyk
Budyniowy jeżyk123RF/PICSEL

Budyniowy jeżyk

Składniki

- spód:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

- masa:

  • 60-70 dag śliwek
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. drobnych wiórków kokosowych

- dodatkowe:

  • mąka do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do formy

Podstawowy spód

Sposób przygotowania:

Tarta migdałowa z marcepanem

Tarta migdałowa z marcepanem
Tarta migdałowa z marcepanem123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

- masa:

  • 50-60 dag śliwek węgierek
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

- dodatkowe:

  • mąka do oprószenia stolnicy
12 porcji

Podstawowy spód

Sposób przygotowania:

Węgierkowa tarta z kratką

Węgierkowa tarta z kratką
Węgierkowa tarta z kratką123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • masło
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

- masa:

  • 50 dag śliwek węgierek
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych
  • 1 szkl. gęstych powideł

- dodatkowe:

  • mąka do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do formy
  • po 3 łyżki płatków migdałowych i cukru pudru
14 porcji

Podstawowy spód

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?