Słodki kołaczyk z porzeczkami
Owocowy deser, w sam raz na wiosenny poranek!

Składniki
- ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl. oleju
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag czerwonych porzeczek
- kruszonka
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 5 dag masła
- 1 łyżka kandyzowanej pomarańczowej skórki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: nagrzej piekarnik do 185 st. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z cukrem waniliowym. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp mąką. 2. Zrób kruszonkę: rozetrzyj widelcem masło z cukrem i mąką. Połącz z drobniutko posiekaną skórką pomarańczową. Schłodź. 3. Jajka ubij z brązowym cukrem (odłóż 2-3 łyżki do posypania owoców) na puszystą masę - kryształki cukru powinny być ledwo wyczuwalne. Nie przerywając ubijania, dolej powoli jogurt, następnie wąskim strumieniem olej. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem. Dosypuj po czubatej łyżce do ubijanego ciasta. Na końcu wsyp cukier waniliowy i wlej sok z pomarańczy. Wymieszaj na wolnych obrotach. 4. Ciasto przełóż do foremki. Pośrodku zrób łyżką zagłębienie i wsyp owoce. Możesz je wcześniej oprószyć mąką ziemniaczaną. Porzeczki posyp cukrem i kruszonką. Piecz ok. 40 minut.