Słodki kołaczyk z porzeczkami
Owocowy deser, w sam raz na wiosenny poranek!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: nagrzej piekarnik do 185 st. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z cukrem waniliowym. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp mąką.
2. Zrób kruszonkę: rozetrzyj widelcem masło z cukrem i mąką. Połącz z drobniutko posiekaną skórką pomarańczową. Schłodź.
3. Jajka ubij z brązowym cukrem (odłóż 2-3 łyżki do posypania owoców) na puszystą masę - kryształki cukru powinny być ledwo wyczuwalne. Nie przerywając ubijania, dolej powoli jogurt, następnie wąskim strumieniem olej. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem. Dosypuj po czubatej łyżce do ubijanego ciasta. Na końcu wsyp cukier waniliowy i wlej sok z pomarańczy. Wymieszaj na wolnych obrotach.
4. Ciasto przełóż do foremki. Pośrodku zrób łyżką zagłębienie i wsyp owoce. Możesz je wcześniej oprószyć mąką ziemniaczaną. Porzeczki posyp cukrem i kruszonką. Piecz ok. 40 minut.