Reklama

Reklama

Słodki kołaczyk z porzeczkami

Owocowy deser, w sam raz na wiosenny poranek!

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/4 szkl. oleju
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag czerwonych porzeczek

Składniki - kruszonka

  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka kandyzowanej pomarańczowej skórki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: nagrzej piekarnik do 185 st. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z cukrem waniliowym. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp mąką. 

2. Zrób kruszonkę: rozetrzyj widelcem masło z cukrem i mąką. Połącz z drobniutko posiekaną skórką pomarańczową. Schłodź. 

3. Jajka ubij z brązowym cukrem (odłóż 2-3 łyżki do posypania owoców) na puszystą masę - kryształki cukru powinny być ledwo wyczuwalne. Nie przerywając ubijania, dolej powoli jogurt, następnie wąskim strumieniem olej. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem. Dosypuj po czubatej łyżce do ubijanego ciasta. Na końcu wsyp cukier waniliowy i wlej sok z pomarańczy. Wymieszaj na wolnych obrotach. 

4. Ciasto przełóż do foremki. Pośrodku zrób łyżką zagłębienie i wsyp owoce. Możesz je wcześniej oprószyć mąką ziemniaczaną. Porzeczki posyp cukrem i kruszonką. Piecz ok. 40 minut. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje