Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym

Kawa po wietnamsku zasmakuje miłośnikom słodkiego
Kawa po wietnamsku zasmakuje miłośnikom słodkiego123RF/PICSEL

Kawa z Wietnamu

Nietypowy dodatek od kawy

Domowy kogel-mogel jest niezbędny do przygotowania kawy po wietnamsku
Domowy kogel-mogel jest niezbędny do przygotowania kawy po wietnamsku123RF/PICSEL

Przygotuj napój po wietnamsku

  • dwie płaskie łyżki świeżo zmielonej kawy
  • trzy żółtka
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki 12% do kawy
  • cukier
  1. Chcąc dokładnie odwzorować oryginalny przepis, zaopatrz się wcześniej w wietnamski zaparzacz phin. Jeśli wolisz najpierw sprawdzić, czy taka kawa ci zasmakuje, do pierwszego przygotowania z powodzeniem możesz użyć najzwyklejszego drippera do kawy.
  2. Przygotuj szklankę i nałóż na nią dripper. Wsyp do niego wcześniej zmieloną kawę i zalej niewielką ilością letniej wody. Odczekaj ok. 30 sekund i dopełnij całość wrzątkiem. Dripper przykryj talerzykiem, a następnie odczekaj 5 minut. W tym czasie kawa zacznie skapywać do wnętrza szklanki.
  3. Trzy jajka sparz krótko w gorącej wodzie i oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ucieraj ręcznie lub mikserem na gładką i puszystą masę. Cały proces trwa ok. 5-7 minut. Pozostałe białka z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania bezy. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo mleko skondensowane lub śmietankę.
  4. Kiedy kogel-mogel będzie gotowy, a kawa skończy skapywać z drippera do szklanki - połącz ze sobą oba składniki. Postaraj się wlewać ubitą masę powoli i ostrożnie, by pozostała na powierzchni kawy. W ten sposób ca phe trung jest gotowa. Smacznego!
Jak naprawdę działa kawa? Interia.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?