Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym
Internet regularnie podbijają wymyślne przepisy i szalone dania. W sieci każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Sporą popularnością cieszą się liczne sposoby przyrządzania kawy. Rekordy oglądalności biły m.in. Dalgona Coffee, wywodząca się z Korei Południowej, czy przepisy na napój z dodatkiem toniku, cytryny lub soli. W ostatnim czasie wybija się jednak tradycyjna wietnamska metoda, który zachwyci nie tylko kawoszy, ale także wielbicieli słodyczy.
Kawa z Wietnamu
Wietnam od lat zasila szeregi gigantów produkujących kawę. Chociaż nie jest w stanie przebić Brazylii, która obecnie odpowiada za ok. 1/3 światowej produkcji ziaren kawy, ma swoich wiernych fanów w różnych zakątkach. Najpopularniejszym rodzajem kawy z tego regionu jest Robusta, znana amatorom kawy jako napój o intensywnym smaku oraz bardzo dużej zawartości kofeiny.
Mało kto wie, że za pojawieniem się kawy w Wietnamie stoją Francuzi. To właśnie oni wynaleźli zaparzacz phin, który stał się nieodłączną częścią ceremonii parzenia kawy w Wietnamie. Wietnamczycy nie wyobrażają sobie przyrządzania kawy bez jego użycia. Większą popularnością cieszy się jednak nietypowy dodatek do napoju, który jest wyjątkowo bliski polskiej kulturze.
Nietypowy dodatek od kawy
Tradycyjną ca phe trung, czyli kawę popularną wśród obywateli Wietnamu przygotujesz z dodatkiem znanego w Polsce kogla-mogla. To świetny i smaczny sposób na przywołanie miłych wspomnień z dzieciństwa. Połączenie pysznego i słodkiego deseru z kawą, czyli napojem dawniej zarezerwowanym dla dorosłych.
Wietnamczycy do przygotowania ca phe trung stosują mleko skondensowane, ale osoby, które nie wyobrażają sobie dolać mleka do kawy, z powodzeniem wykonają ten przepis w domu z użyciem śmietanki.
Przygotuj napój po wietnamsku
Składniki:
- dwie płaskie łyżki świeżo zmielonej kawy
- trzy żółtka
- 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki 12% do kawy
- cukier
Przygotowanie:
- Chcąc dokładnie odwzorować oryginalny przepis, zaopatrz się wcześniej w wietnamski zaparzacz phin. Jeśli wolisz najpierw sprawdzić, czy taka kawa ci zasmakuje, do pierwszego przygotowania z powodzeniem możesz użyć najzwyklejszego drippera do kawy.
- Przygotuj szklankę i nałóż na nią dripper. Wsyp do niego wcześniej zmieloną kawę i zalej niewielką ilością letniej wody. Odczekaj ok. 30 sekund i dopełnij całość wrzątkiem. Dripper przykryj talerzykiem, a następnie odczekaj 5 minut. W tym czasie kawa zacznie skapywać do wnętrza szklanki.
- Trzy jajka sparz krótko w gorącej wodzie i oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ucieraj ręcznie lub mikserem na gładką i puszystą masę. Cały proces trwa ok. 5-7 minut. Pozostałe białka z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania bezy. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo mleko skondensowane lub śmietankę.
- Kiedy kogel-mogel będzie gotowy, a kawa skończy skapywać z drippera do szklanki - połącz ze sobą oba składniki. Postaraj się wlewać ubitą masę powoli i ostrożnie, by pozostała na powierzchni kawy. W ten sposób ca phe trung jest gotowa. Smacznego!
Sprawdź również: